Hardware

ΠΟΣΗ RAM ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ;

Πολλοί θεωρούμε πως “όσο περισσότερη RAM, τόσο το καλύτερο”. Ανάλογα με τη χρήση, όμως, από ένα σημείο και μετά η επιπλέον μνήμη RAM μένει αχρησιμοποίητη, και δεν επηρεάζει την απόδοση του συστήματος. Στον οδηγό θα δούμε πόση RAM χρειάζονται διαφορετικές κατηγορίες υπολογιστών, και πότε αξίζει να αγοράσουμε επιπλέον RAM.

Μέχρι 2GB: Κατάλληλος μόνο για Linux

Στις απαιτήσεις συστήματος των Windows 7, Windows 8, και Windows 10, η Microsoft αναφέρει πως ο υπολογιστής χρειάζεται 1GB RAM για τις εκδόσεις 32-bit και 2GB RAM για τις εκδόσεις 64-bit.

Στην πράξη, όμως, αν έχουμε 2GB RAM ή λιγότερη, το σύστημα θα είναι υπερβολικά αργό με τα Windows και ένα antivirus. Θα χρησιμοποιείται έντονα η εικονική μνήμη, η οποία δημιουργεί κολλήματα και καθυστερήσεις, ενώ επιπλέον φθείρει το σκληρό δίσκο.

Αν έχουμε λοιπόν έναν υπολογιστή με 2GB RAM, είναι ζωτικής σημασίας να την ανεβάσουμε τουλάχιστον στα 4GB αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε Windows.

Υπολογιστές με 2GB RAM θα λειτουργήσουν πολύ καλύτερα με κάποια ελαφριά διανομή Linux, όπως το Lubuntu, το οποίο λειτουργεί ακόμα και σε πολύ παλιούς υπολογιστές με 256MB RAM. Μια επίσης καλή επιλογή είναι το Puppy Linux.

Ενώ και τα Windows XP θα λειτουργήσουν σχετικά αξιοπρεπώς με 1 ή 2GB RAM, από τη στιγμή που έχει λήξει η υποστήριξη του λειτουργικού από τη Microsoft, δεν τα συνιστούμε με κανέναν τρόπο. Μία διανομή Linux είναι η πιο σύγχρονη και ασφαλής επιλογή.

Αν αγοράζουμε νέο υπολογιστή, 2GB RAM θα βρούμε μόνο σε κάποια πολύ φθηνά laptop, με κόστος κάτω των 300ων ευρώ, τα οποία γενικά δεν αξίζουν σαν αγορά.

Πόση RAM χρειάζεται να προσθέσουμε, και πότε?

Αν θέλουμε να τρέξουμε μια σύγχρονη έκδοση των Windows με μια ελάχιστη άνεση, θα πρέπει να ανεβάσουμε τη RAM τουλάχιστον στα 4GB.

4GB: Internet, Office, Ταινίες, ελαφρύ gaming

Με 4GB μνήμης RAM θα λειτουργήσει σχετικά άνετα ένας υπολογιστής με Windows, ή με πιο ολοκληρωμένες διανομές Linux όπως το Ubuntu και το Linux Mint.

Θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές γύρω στις 5-10 καρτέλες στο Browser, ή να έχουμε ανοιχτά 3-4 προγράμματα μαζί – πχ browser, Word ή Excel, media player, και φυσικά το antivirus, και η RAM θα χρησιμοποιείται στο 70-75%, που σημαίνει πως δεν θα έχουμε κολλήματα.

Αν βέβαια ανοίξουμε πολλές καρτέλες στο browser, αναπόφευκτα θα αρχίζει να χρησιμοποιείται η εικονική μνήμη και το σύστημα να παγώνει. Με μετρημένη χρήση, όμως, ο υπολογιστής θα τρέχει αρκετά καλά, και δεν θα μας εκνευρίσει.

Στα παιχνίδια, οι περισσότεροι τίτλοι θα τρέξουν σχετικά άνετα, αν δεν τρέχουμε άλλες εφαρμογές ταυτόχρονα πλην του antivirus. Κάποια πιο απαιτητικά παιχνίδια ενδεχομένως να δυσκολευτούν, ιδιαίτερα αν θέλουμε να ανεβάσουμε την ποιότητα των γραφικών, εφόσον βέβαια το επιτρέπει η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής.

Πόση RAM χρειάζεται να προσθέσουμε, και πότε?

Με τα 4GB RAM ο υπολογιστής θα δυσκολευτεί με βαριά επαγγελματικά προγράμματα, όπως το Photoshop, το Premiere, το AutoCAD, και προγράμματα για σύνθεση και επεξεργασία μουσικής.

Η απόδοση αυτών των προγραμμάτων, ειδικά σε απαιτητικές εργασίες, θα είναι ανεπαρκής, ενώ ορισμένες εργασίες μπορεί καν να μην ξεκινούν.

Επίσης θα πρέπει να ξεχάσουμε εφαρμογές όπως τη δημιουργία εικονικής μηχανής (Virtualization), καθώς η RAM δεν επαρκεί για δύο λειτουργικά συστήματα να εκτελούνται ταυτόχρονα.

Αν λοιπόν μας ενδιαφέρουν αυτές οι εφαρμογές, ή θέλουμε μεγαλύτερη άνεση στη χρήση του υπολογιστή, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τουλάχιστον στα 8GB RAM.

8GB: Η χρυσή τομή για τους περισσότερους υπολογιστές

Με τις τρέχουσες εκδόσεις των Windows, τα 8GB RAM είναι το ιδανικό μέγεθος RAM για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.

Με 8GB RAM το σύστημα σπάνια θα καταφύγει στη χρήση της εικονικής μνήμης.  Μπορούμε να έχουμε πέντε ή έξι προγράμματα ανοιχτά ταυτόχρονα, και να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία με τις καρτέλες του browser, καθώς μπορούμε άνετα να ανοίξουμε γύρω στις 15-20.

Πρακτικά, σε αυτό το επίπεδο μνήμης είναι πιο πιθανό να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες επεξεργασίας του υπολογιστή, παρά να εξαντλήσουμε τη RAM, ειδικά αν έχουμε έναν διπύρηνο επεξεργαστή.

Τα περισσότερα παιχνίδια είναι απόλυτα ικανοποιημένα με 8GB RAM, και πολύ σπάνια θα είναι η μνήμη ο παράγοντας που θα μειώνει την απόδοσή τους.

Τα 8GB είναι η πρώτη βαθμίδα στην οποία μπορούμε να τρέξουμε σχετικά άνετα τα περισσότερα βαριά επαγγελματικά προγράμματα. Θα υπάρξουν εργασίες οι οποίες θα καθυστερούν με αυτή τη RAM, όμως είναι σχετικά απίθανο το σύστημα να αρνηθεί να τρέξει κάποια εργασία λόγω έλλειψης μνήμης.

Τέλος, μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα πειράματά μας με το virtualization, δίνοντας μέχρι 2GB RAM στην εικονική μηχανή.

Πόση RAM χρειάζεται να προσθέσουμε, και πότε?

Με τα 8GB RAM να είναι αρκετά για τους περισσότερους χρήστες, κυρίως οι επαγγελματίες θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν σε 16GB RAM.

16GB: Για επαγγελματίες και hardcore gamers

Για τους περισσότερους χρήστες, τα 16GB RAM είναι υπερβολή, και δεν πρόκειται να δουν την παραμικρή διαφορά στην απόδοση του συστήματος σε σχέση με τα 8GB. Στο βαρύ multitasking ο επεξεργαστής είναι πρακτικά εγγυημένο πως θα ζοριστεί πολύ πριν εξαντληθεί η RAM.

Ταυτόχρονα, τα 16GB RAM είναι το minimum στο οποίο θα πρέπει να στοχεύουν οι επαγγελματίες που τρέχουν Photoshop, AutoCAD, Premiere, Cubase, και λοιπά προγράμματα, ειδικά αν επεξεργάζονται ταυτόχρονα πολλαπλά αρχεία μεγάλου μεγέθους.

16GB RAM είναι επίσης απαραίτητα αν μας ενδιαφέρει το virtualization, καθώς θα τρέξουμε άνετα δύο εικονικές μηχανές ταυτόχρονα, με τον κύριο περιορισμό να προέρχεται από τους πυρήνες ή τα threads του επεξεργαστή.

Στο Gaming, τα 16GB RAM είναι αδιάφορα για τα περισσότερα παιχνίδια. Η κατηγορία χρηστών που ενδεχομένως τα χρειάζονται είναι οι gamers που σκοπεύουν να να κάνουν καταγραφή του παιχνιδιού σε βίντεο ή live streaming, εφόσον φυσικά ο επεξεργαστής και ο δίσκος μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επιπλέον ανάγκες επεξεργασίας.

Τέλος, ορισμένα πολύ απαιτητικά παιχνίδια αναφέρουν 16GB RAM στις απαιτήσεις όταν είναι επιλεγμένη η Ultra ποιότητα γραφικών. Όμως οι τίτλοι αυτοί είναι περιορισμένοι, και σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να βάλουμε 16GB RAM σε ένα μέσο σύστημα για Gaming.

Πόση RAM χρειάζεται να προσθέσουμε, και πότε?

Μόνο οι επαγγελματίες που τρέχουν βαριά επαγγελματικά προγράμματα και επεξεργάζονται πολλαπλά αρχεία μεγάλου μεγέθους ταυτόχρονα θα χρειαστούν περισσότερα από 16GB RAM.

32GB: Η μέγιστη RAM για επαγγελματική χρήση και Virtualization

32GB RAM είναι περισσότερα από τα GB που περιέχουν κάποιοι πολύ μικροί SSD τύπου mSATA σε laptop. Επίσης, η τιμή για τόση RAM είναι αρκετά λογική, καθώς μπορούμε να έχουμε 32GB @1600MHz με λιγότερα από 160 ευρώ.

Με δεδομένο πως 8GB RAM κοστίζουν γύρω στα 40 ευρώ, καταλήγει τελικά να βγαίνει σημαντικά χαμηλότερο το κόστος ανά gigabyte με τα 32GB RAM.

Το θέμα βέβαια είναι πως τόση RAM είναι άχρηστη στους περισσότερους χρήστες. Μόνο επαγγελματίες με αρκετά αυξημένες ανάγκες μπορούν να εκμεταλλευτούν τέτοια μεγέθη, ή χομπίστες που είναι πολύ φανατικοί με το virtualization, και θέλουν να έχουν πολλαπλές εικονικές μηχανές να τρέχουν ταυτόχρονα.

Σε αυτό το μέγεθος RAM τρέξαμε και το πείραμα για το πόσες εικονικές μηχανές χωρούν η μία μέσα στην άλλη, που αποδείχτηκε μια ενδιαφέρουσα αποτυχία για λόγους που δεν είχαν τελικά να κάνουν με τη RAM.

Πόση RAM χρειάζεται να προσθέσουμε, και πότε?

Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μπορούν να δικαιολογηθούν τέτοια μεγέθη RAM σε οικιακό επίπεδο.

64GB και άνω: Μόνο για server

Πλέον έχουμε φτάσει σε μεγέθη μεγαλύτερα από τους περισσότερους οικονομικούς SSD, και που αυτή τη στιγμή χρειάζονται μητρικές με 8 θύρες RAM, καθώς τα αρθρώματα DDR4 των 16GB χρησιμοποιούνται προς το παρόν μόνο σε κιτ 128GB (8×16), στη χαμηλή, χαμηλή τιμή των 990 ευρώ.

Ενώ θεωρητικά τόση RAM θα ήταν ιδανική για κάποιον ο οποίος θέλει να κάνει βαρύ virtualization, στην πράξη ο επεξεργαστής δεν θα μπορέσει να χειρίζεται ταυτόχρονα αρκετές εικονικές μηχανές για να δικαιολογήσει την τόση RAM.

Σε αυτό το επίπεδο το σύστημα θα πρέπει να έχει δύο ή περισσότερους επεξεργαστές με πολλαπλούς πυρήνες, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της μνήμης.

Κατά συνέπεια, μόνο περιβάλλοντα server με επεξεργαστές τύπου Xeon μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που παρέχουν τέτοια μεγέθη RAM.

Πόση RAM χρειάζεται να προσθέσουμε, και πότε?

Είμαστε βέβαιοι πως υπάρχουν χρήστες που θα ήθελαν να μπορούν να βάλουν 256GB RAM, έτσι για να δουν πως είναι. Το ξέρουμε γιατί θα θέλαμε κι εμείς να δούμε, κι ας γνωρίζουμε πως δεν θα μπορέσουμε με τίποτα να τα εκμεταλλευτούμε.

Αξίζει να βάλω 6GB, 12GB ή 24GB RAM?

Όπως θα παρατηρήσατε, στα παραπάνω μεγέθη έχουμε αναφέρει μόνο συγκεκριμένα πολλαπλάσια του 2. Ο λόγος είναι πως για να έχουμε ενδιάμεσες τιμές RAM θα πρέπει να συνδυάσουμε αρθρώματα διαφορετικών μεγεθών στις περισσότερες περιπτώσεις.

Βλέπετε, οι περισσότερες μητρικές έχουν δύο, τέσσερις, ή οκτώ θύρες RAM. Και αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το Dual Channel DDR – ή το Quad Channel DDR σε πιο ακριβές μητρικές – το ιδανικό είναι να βάλουμε μνήμες ίδιου μεγέθους, σε ζευγάρια, τετράδες, ή οκτάδες.

Μοναδική εξαίρεση είναι κάποιες μητρικές που δέχονται triple channel DDR, και μπορούν να δεχτούν 3GB (3×1), 6GB (3×2), 12GB (3×4) ή 24GB (3×8).

Όμως τη δυνατότητα του triple channel τη βρίσκουμε σε πολύ περιορισμένα μοντέλα μητρικών, τα περισσότερα των οποίων έχουν πλέον καταργηθεί, οπότε οι χωρητικότητες αυτές αφορούν πολύ μικρό ποσοστό των χρηστών.

Σε γενικές γραμμές, για τα 3GB ισχύει πάνω-κάτω ό,τι και τα 2GB. Τα 6GB δεν κάνουν μεγάλη διαφορά από τα 4GB, διότι χρειάζονται 64-bit Windows που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε RAM. Τα 12GB είναι αρκετά για τους περισσότερους χρήστες, και τα 24GB για επαγγελματίες.

Πόση RAM θα χρειαστούμε στο μέλλον?

Όσοι είχαμε υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του ’90 θα θυμόμαστε όταν 128MB μνήμης ήταν παραπάνω από αρκετά 256MB είχαν μόνο κορυφαίοι υπολογιστές, και 512MB ήταν υπερβολή για τους απλούς χρήστες.

Έκτοτε, οι απαιτήσεις σε RAM μπορεί να έχουν αυξηθεί κατά 3200%, όμως αυτός ο ρυθμός αύξησης δείχνει να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ενδεικτικό είναι πως οι τρεις τελευταίες εκδόσεις των Windows, από τα 7 μέχρι και τα 10, έχουν τις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις σε RAM.

Συνεπώς, αν έχουμε σήμερα 8GB RAM ως απλοί χρήστες, το πιθανότερο είναι πως αυτή η RAM θα είναι αρκετή για τα επόμενα 4-5 χρόνια, και τα μεγαλύτερα μεγέθη θα απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ή φανατικούς χομπίστες.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *